Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

για την παράσταση East Shadow,..κριτική παρουσίαση της Εφης Καλογεροπούλου




ΕΞΩΣΤΗΣ #10: East Shadow ,του Γίρζι Κύλιαν από το Φεστιβάλ Αθηνών Κριτική παρουσίαση της Εφης Καλογεροπούλου
«Χορεύουμε απο τη μήτρα στον τάφο»

Ετσι, συνοπτικά, περιγράφει ο Γίρζι Κύλιαν, ο κορυφαίος τσέχος χορογράφος , την αποψή του για την τέχνη του χορού με αφορμή την παράσταση του East Shadow που παρουσιάστηκε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Διευθυντής του Nederlands Dans Theater για 24 χρόνια, εχει στο ενεργητικό του πάνω από 90 χορογραφίες .Δημιουργός της ομάδας NDT3 , συνεχίζει πειραματιζόμενος διαρκώς με τις νέες τεχνολογίες,προβάλλοντας την τέχνη του χορού με μοναδικό τρόπο.

East Shadow είναι ο τίτλος της τελευταίας του δημιουργίας,που είναι εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Samuel Beckett “το τέλος του παιχνιδιού»(1957) αλλά και από τη φυσική καταστροφήι που έπληξε την Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Ένα τοπίο μπεκετικό, με την σκηνή ουσιαστικά χωρισμένη σε δύο πανομοιότυπα δωμάτια, ένα πραγματικό και ένα βιντεοσκοπημένο, δύο ηλικιακά ώριμοι χορευτές,ενας άντρας και μια γυναίκα,εκφράζουν με την γλώσσα του σώματος,πότε γαντζωμένοι ο ενας από τον αλλον και πότε μοναχικά, με άψογη τεχνική ,την συνάντηση τους ,τον έρωτα,την αγάπη,τη φθορά της καθημερινότητας μέσα από την κοινή τους συμβίωση ,την απώλεια,τον εγκλωβισμό και το θάνατο.

Σε συγχρονισμό με την ζωντανή χορογραφία και πάντα κάτω από τους ήχους της μουσικής του Franz Schubert από την πιανίστα Tomoko Mukaiyama ,στο διπλανό δωμάτιο, οι δύο χορευτές ,η Sabine Kupferberg και ο αμερικάνος χορευτής Gary Chryst , εμφανίζονται σε παράλληλη δράση ,βιντεοσκοπημένοι και οι δύο σε φυσικές διαστάσεις.

Ετσι και ενώ το πραγματικό συμπλέκεται με το άυλο σε μία αλυσίδα μεταμορφώσεων, η γλώσσα του σώματος πασχίζει να υψώσει την κραυγή αγωνίας που κατέχει και κατοικεί την ανθρώπινη ύπαρξη. Το ορμητικό νερό κατακλύζει την σκηνή και οι ζωές τους σκόρπια κομμάτια πιά, παρασύρονται στην εφιαλτική δίνη του.

Το ρημαγμένο εξωτερικό τοπίο προβάλλει ανάγλυφα τις εσωτερικές ρηγματώσεις,την σπασμωδικότητα,το ανέλπιδο και εσχατολογικό ταξίδι της ύπαρξης.

Η κατασκευή του βίντεο και η επεξεργασία του ηχητικού περιβάλλοντος, ανήκουν στον Jason Akira Somma,ο σχεδιασμός των κοστουμιών (ρούχα μεσοπολέμου) στους Joke Visser και Hermien Hollander και οι φωτισμοί στον Loes Schakenbos.

Η πρεμιέρα του East Shadow έγινε στην Ιαπωνία στην σκιά της ανυπολόγιστης καταστροφής της Φουκουσίμα, το 2011.

Μια παράσταση μαγική, οπου, με εργαλείο τα σώματα των χορευτών του, ο Γίρζι Κύλιαν ανίχνευσε και φώτισε επι σκηνής, τις ακραίες σκοτεινές περιοχές της ανθρώπινης ψυχής.

Η μεταφυσική ομορφιά της παράστασης αυτής, μας καθήλωσε.

10:26 π.μ. θράκα http://thraka-magazine.blogspot.gr/2014/09/10-east-shadow.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: