Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

OUR SECRETS τοu Bela Pinter




ΕΞΩΣΤΗΣ #21:«OUR SECRETS του Bela Pinter» στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ι.Ωναση

Κριτική παρουσίαση: ΕΦΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
11/17/2015 περιοδικό ΘΡΑΚΑ http://thraka-magazine.blogspot.gr/

Με στόχο έναν ευρύτερο πολιτιστικό διάλογο, αλλά και γνωριμία με κοινωνίες που τις τελευταίες δεκαετίες βίωσαν σημαντικές ιστορικές αλλαγές κάτω από ακραίες συνθήκες και επομένως οδήγησαν σε κοινωνικές αλλαγές ανάλογης εμβέλειας ,συνεχίζεται αυτόν τον μήνα στην Στέγη για τρίτη χρονιά το project TRANSITIONS. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, στα πλαίσια του ίδιου project,παρακολουθήσαμε: θεατρικές παραστάσεις,χορό,εγκαταστάσεις αλλά και θέατρο ντοκουμέντο ,από χώρες των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής.Φέτος οι μετακλήσεις καλλιτεχνικών σχημάτων, αφορούν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία,Τσεχία,Πολωνία). Οι τρείς αυτές χώρες , μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο μπήκαν στην σφαίρα επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και ανήκαν στο κομμουνιστικό μπλόκ.Σήμερα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε έρχεται από την Ουγγαρία.Μια χώρα με ταραγμένη πολιτική ιστορία όπου μετά το β παγκόσμιο πόλεμο προσδέθηκε στο «άρμα» της τότε Σοβιετικής Ενωσης και απεξαρτήθηκε οριστικά με την πτώση του τοίχους του Βερολίνου .Μετά την αποτυχημένη επανάσταση του 1956 -με αίτημα την πολιτική αλλαγή- που ξέσπασε στην χώρα και έληξε με επέμβαση του Ρώσικου στρατού και χιλιάδες νεκρούς η Σοβιετο_-Ουγγρική συμμαχία, ανανεώθηκε το 1967 για τα επόμενα 20 χρόνια,ενώ οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές έγιναν στην χώρα μόλις το 1990! Το 2004 Η Ουγγαρία εγινε μέλος της Ε.Ε

Το “Our Secrets” είναι μια ιλαροτραγωδία για την σκοτεινή εποχή του Ανατολικού Μπλόκ,στην Ουγγαρία του 1980.Είναι έργο με έντονο πολιτικό στίγμα σε πειραματική θεατρική φόρμα.Κεντρικό πρόσωπο του δράματος, είναι ο μουσικός παιδόφιλος Ιστβαν,ο οποίος ακριβώς λόγω της παιδοφιλίας του, εκβιάζεται από την μυστική αστυνομία AVH(Ουγγρική Στάζι)και συνεργάζεται μαζί της για να αποφύγει την δική του σύλληψη .Ετσι γίνεται πληροφοριοδότης της,καταδίδοντας συνεργάτες του και φίλους μουσικούς, που έχουν αντι-καθεστωτική δράση και εκδίδουν το έντυπο «σιδηρούν παραπέτασμα» που ασκεί κριτική ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς.Η σκοτεινή περίοδος,η εισβολή των πληροφοριοδοτών στην ιδιωτική ζωή,η τρομοκρατία οποιουδήποτε κινεί υποψίες για αντικαθεστωτική ιδεολογία ή δράση και ακολούθως η ψυχική και σωματική του εξόντωση δίνονται με ρεαλισμό,ωμότητα,ανατρεπτικό χιούμορ,και τεχνικές «αποστασιοποίησης».

Ο Ούγγρος σκηνοθέτης Bela Pinter, δημιούργησε μια εύρυθμη παράσταση ,με στοιχεία περφόρμανς, στον αντίποδα της κλασικής θεατρικής γραφής. Με σκηνικό φόντο μια αίθουσα χορού,οπου με την στήριξη των κυβερνώντων αναβίωνε η λαϊκή και χορευτική παράδοση της Ουγγαρίας ,όπως συνέβαινε στην δεκαετία του ΄80,πίσω τοίχο σκηνής ένα τεραστίων διαστάσεων μπομπινόφωνο και ζωντανή «ορχήστρα» επι σκηνής –βιολιά,βιόλα,κοντραμπάσο,συνθεσάιζερ , κιθάρα- αρκετό αλκοόλ και μουσική, ανέδειξε τον εύθραστο ψυχισμό των προσώπων, και σχεδίασε με ευκρινές - πλήν σουρεαλιστικό- μολύβι , τις εσωτερικές τους διαδρομές,προβάλλοντας ανάγλυφα σε αυτές, τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την χώρα.

Γεγονότα για τα οποία ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Pester Lloyd μας λέει: «Αν και δεν είμαι ειδικός, ξέρω πως η διερεύνηση και η δημοσιοποίηση των μυστικών αρχείων στην [Ανατολική] Γερμανία αποτέλεσε τη βάση για μεγαλύτερη διαφάνεια. Αυτό δεν συνέβη στην Ουγγαρία. Εμείς ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν πρώην κατάσκοπος… Ούτε η ουγγρική Αριστερά, όταν ήταν στην εξουσία, ούτε η σημερινή δεξιά κυβέρνηση έχουν δημοσιεύσει αυτά τα αρχεία. Μάλλον επειδή και οι δύο πλευρές έχουν κάτι να κρύψουν».

Ο Bela Pinter, γεννήθηκε το 1970 στην Βουδαπέστη.Το 1998 ίδρυσε την θεατρική ομάδα Bela Pinter & Company.Εκτοτε γράφει και σκηνοθετεί έργα με πεδίο αναφοράς κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα.Το έργο Our Secrets έχει τιμηθεί με δύο βραβεία εκείνο των θεατρικών κριτικών της Ουγγαρίας,για την καλύτερη παραγωγή και το καλύτερο νέο θεατρικό έργο του 2014,καθώς και με ένα βραβείο του Ουγγρικού φεστιβάλ Vidor,για την καλύτερη παραγωγή του 2014.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Béla Pintér
Βοηθός σκηνοθέτη: Rozi Hajdú
Δραματουργία: Éva Enyedi
Σχεδιασμός κοστουμιών: Mari Benedek
Βοηθός σχεδιασμού κοστουμιών: Julcsi Kiss
Σκηνικά: Gábor Tamás
Φωτισμοί László Varga
Ήχος: Zoltán Belényesi
Φροντιστήριο: László Quitt

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Zoltán Friedenthal, Eszter Csákányi, Hella Roszik, Éva Enyedi, Zsófia Szamosi, Béla Pintér, Szabolcs Thuróczy, Angéla Stefanovics, György Póta, Gábor Pelva

Gábor Pelva: βιολί, βιόλα, κιθάρα
György Póta: συνθεσάιζερ, κοντραμπάσο, βιόλα
Hella Roszik: βιολί