Τρίτη 15 Απριλίου 2008

CRAVE (λαχταρω)


το θέατρο δεν έχει μνήμη
γι αυτό και είναι η πιο υπαρξιακή από τις τέχνες....
Σάρα Κέην
"Α : Καί θέλω να παίζουμε κρυφτό,καί να σου δίνω τα ρούχα μου,και να σου λέω πόσο μ άρεσουν τα παπούτσια σου,και να κάθομαι στίς σκάλες ώσπου να κάνεις μπάνιο,και να σου τρίβω το σβέρκο σου,και να σου φιλάω τα πόδια σου,και να σου κρατάω το χέρι σου,και να βγαίνουμε για φαγητό και να μη με νοιάζει που θα μου τρώς το δικό μου,και να βρισκόμαστε στο Ρούντυ΄ς και να λέμε πώς τα περάσαμε σήμερα,και να σου δακτυλογραφώ την αλληλογραφία σου,και να σου κουβαλώ τα ντοσιέ σου,και να γελάω με την παράνοια σου,και να σου δίνω κασέτες πού δεν θα τίς ακους,και να βλέπουμε καταπληκτικές ταινίες,και να βλέπουμε απαίσιες ταινίες,και να μαλώνουμε για το ραδιόφωνο,και να σε βγάζω φωτογραφίες όταν κοιμάσαι και να σηκώνομαι πρώτος για να σου φέρω καφέ και κουλούρια και γεμιστα κρουασάν,και να πηγαίνουμε στο Φλοράντ για καφέ τα μεσάνυχτα,και να σ'αφήνω να μου κάνεις τράκα τσιγάρα,και να μην καταφέρνω ποτέ να βρώ ένα σπίρτο,και να σου λέω τι είδα στην τηλεόραση χτές το βράδυ,και να σε πηγαίνω στον οφθαλμίατρο,και να μη γελάω με τ άστεία σου,και να σε θέλω το πρωί αλλά να σ άφήνω να κοιμηθείς λίγο ακόμα,και να φιλάω την πλάτη σου,και να χαιδεύω το δέρμα σου,και να σου λέω πόσο μα πόσο αγαπώ τα μαλλιά σου τα ματια σου τα χείλη σου το λαιμό σου το στήθος σου τον κωλο σου το .............."
ΣΑΡΑ ΚΕΗΝ
ΛΑΧΤΑΡΩ
Η Σάρα Κέην γεννήθηκε στο Εσσεξ στίς 3 Φεβρουαρίου του 1971.Οι δυό της γονείς ήταν δημοσιογράφοι και βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι.Σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Μπριστολόπου αποφοίτησε με άριστα και τιμητικές διακρίσεις.Συνέχισε τίς σπουδές της και έκανε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Μπερμινχάμ.Υπέφερε από κατάθλιψηκαι νοσηλεύτηκε σε κλινική.Εκανε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας με χάπια και μερικές μέρες αργότερα κρεμάστηκε στο νοσοκομείο οπου ειχε εισαχθεί για θεραπεία.
θεατρικά της έργα:Sick(τρείς μονόλογοι,Comic monologue,starved,What she said)
Blasted 1995,Φαίδρας Ερως 1996,Kαθαροί πια 1998,Λαχταρώ 1998,4.48 Ψύχωση
2000,ανέβηκε μετα τον θανατό της στο Royal Court Theatre.
"Η Σάρα Κέην πέθανε τραγικα.Ηταν τόσο μεγάλος και τόσο βαθύς ο τρόμος του κόσμου.Δέν τόν άντεξε.Ηταν γυμνή ,απροστάτευτη.Γυμνά είναι και τα έργα της .τρομαγμένα.τρομερά."
Χαρολντ Πίντερ

4 σχόλια:

kelly alamanou είπε...

Δυστηχώς δεν έχω δει έργο της(επαρχία βλέπεις), διαβ'αζω πάντα τα καλύτερα για τις παραστάσεις που ανεβαίνουν βασισμένες στα θεατρικά της,ελπίζω καποια στιγμ'η να γίνει.
Μου είχαν κάνει εντύπωση οι κριτικές και οι αναφορές σ'αυτήν όταν ο Λ.Βογιατζής είχε ανεβάσει θετρικό της.

κοκκινη κισσα είπε...

Ροδούλα

ο Λ.Βογιατζής είχε ανεβάσει το "Καθαροί πιά" και το "Crave". Ηταν πράγματι καλές παραστάσεις.Η πρώτη μού άρεσε περισσότερο.Η Πατεράκη είχε ανεβάσει το "ψύχωσις",δεν ηταν κακή.Δυνατά έργα,ιδιαίτερο θέατρο για όσους αντέχουν!οτι αντέχουμε είναι η ζωή λέω συχνά,πυκνά!
ο συγκεκριμένος μονόλογος κατά την γνώμη μου είναι από τούς πιο ερωτικούς και τρυφερούς θεατρικούς μονολόγους.

καλημέρα,νάσαι καλά.....
χαίρομαι την επαφή,

μαριάννα είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Πολύ ερωτικός μονόλογος με αξιοθαύμαστη «έκθεση». Η γυναίκα που τολμά να εκτίθεται και να εξωτερικεύει ότι αισθάνεται, χωρίς φόβο και με πάθος, για μένα είναι απόλυτα ερωτική. Το αυτό φυσικά στο μέγιστο βαθμό, ισχύει και για τον άντρα. Τον αντιάντρα όπως τον λέω. ;)
Πολύτιμες οι αναρτήσεις σου! Ευχαριστούμε. Πάσχει το δίκτυο από θέατρο.

κοκκινη κισσα είπε...

γητεύτρια

συμφωνώ σε κάθε λέξη...
κόντρα σε κάθε είδους καθωσπρεπισμό,συγκατάβαση φόβο και απέναντι ειναι ο έρωτας
θα δανεισθώ κάτι από Ελύτη
"Καί γιατί λέει να μέλλει κοντά σου να ΄ρθω
πού δεν θέλω αγάπη αλλά θέλω τον άνεμο
αλλά θέλω της ξέσκεπης όρθιας θάλασσας τον καλπασμό"
αυτός είναι ο έρωτας...η ελευθερία.,η απόλυτη διακύβευση.

το διαπίστωσα και εγώ αυτό το έλλειμα θεατρικής αναφοράς
όσοι το αγαπούμε το θέατρο ,θα προσπαθήσουμε.....

νάσαι καλά