Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Henry & june


" Χθές την νύχτα ,έκλαψα.Εκλαψα,γιατί ο δρόμος που ακολούθησα για να γίνω γυναίκα ήταν δύσκολος και οδυνηρός.Εκλαψα γιατί δεν είμαι πιά παιδί ,και δεν μπορώ να έχω την τυφλή ευπιστία των παιδιων.Εκλαψα ,γιατί είναι τώρα ανοιχτά τα μάτια μου και βλέπουν την πραγματικότητα-βλέπουν τον εγωισμό του Χένρι ,βλέπουν την αγάπη της Τζούν για τη δύναμη και την εξουσία,βλέπουν την ακόρεστη δημιουργικοτητά μου πού πρέπει να ασχολείται και με τούς άλλους ,γιατί δεν έχει αυτάρκεια.Εκλαψα,γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω πιά,και μ'αρέσει να πιστεύω.Αλλά τώρα,μπορώ να αγαπήσω με πάθος χωρίς,όμως ,πίστη,χωρίς να πιστεύω σε τίποτα.Κι αυτό σημαίνει ότι τώρα μπορώ να αγαπήσω ανθρώπινα.Εκλαψα γιατί από τώρα θ΄αρχίσω να κλαίω λιγότερο.Εκλαψα ,γιατί έχασα την οδύνη ,και δεν έχω ακόμα συνηθίσει να ζώ χωρίς οδύνη."
Αναïς Νιν.
ΑΝΑÏΣ ΝΙΝ
Henry & june
Μεταφρ.Ικαρος -Γιώργος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Σμιλη,1991
Η Αναις Νιν γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1903.Ηταν Ισπανικής ,Κουβανικής ,Γαλλικής και Δανέζικης καταγωγής.Πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης,καθώς και στίς Ηνωμένες Πολιτείες.Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.Συνδέθηκε φιλικά με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες της εποχής του Μεσοπολέμου.Εγραψε μυθιστορήματα,διηγήματα και το 1966 έγινε γνωστή καθώς εκδόθηκε ο πρώτος τόμος των ημερολογίων της.Η Γνωριμία της με τον Χένρι Μίλερ και την συζυγό του Τζούν καταγράφεται σε αυτές τις ημερολογιακές σελίδες με κάθε λεπτομέρεια.Κάπου λέει"Ο Χένρι παραβλέπει την ηδονή πού υπάρχει στο να μην τα ξέρεις όλα,στο να μήν τα έχεις δικά σου όλα,στο να σκύβεις επικίνδυνα πάνω από την άβυσσο,στό να μήν φτάνεις σε μιά συγκεκριμένη κορύφωση.Καί οι δύο,Χένρι και Τζούν ,κατέστρεψαν τη λογική και την ισορροπία της ζωής μου.Είναι καλό αυτό.Το πρότυπο είναι νεκρό.Τώρα,μπορώ πια να ζήσω.Δέν είμαι εγώ για πρότυπα"
Πέθανε στο Λός Αντζελες τον Ιανουάριο του 1977.

6 σχόλια:

Utopia είπε...

Έχουμε χάσει τον εαυτό μας και οι δυο,αλλά,μερικές φορές,όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε απ΄τον εαυτό μας,τόσο πιο σημαντικά πράγματα ανακαλύπτουμε.

Από το ίδιο βιβλίο...
Χαίρομαι που σε βρήκα!
Καλή σου νύχτα!

κοκκινη κισσα είπε...

utopia

πόσο δίκιο έχεις.Διάλεξες τη σωστή φράση.
πολύ χαίρομαι για τίς κοινές μας αγάπες!

καληνύχτα!

μαριάννα είπε...

Το πιστεύεις ότι δεν έχω καταφέρει ακόμα να δω την ταινία με την Ούμα Θέρμαν και δεν έχω διαβάσει και το βιβλίο; Έχει καταπληκτικό τραγούδι... και το απόσπασμα που γράφεις εδώ είναι φοβερό. Αγάπη χωρίς πίστη. Αγάπη ανθρώπινη. Πρέπει να ήταν φοβερή προσωπικότητα και η Αναΐς και η Τζουν και φυσικά ο Μίλλερ. Θα το δω σε πρώτη ευκαιρία.

Πολλά φιλιά!

κοκκινη κισσα είπε...

γητεύτρια

Μαριάννα μου είχα δεί την ταινία και μου είχε αρέσει πολύ.Εξαιρετικές οι ερμηνείες και η ατμόσφαιρα της ταινίας.Παρίσι,εποχή μεσοπολέμου! καταλαβαίνεις!Είναι μία από τίς εποχές πού θα ήθελα να έχω ζήσει.Εκεί!! τι γοητευτικη εποχή και τι πρωτοπορία στην τέχνη!.....
Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ,όταν την δείς..

πολλά φιλιά.

kelly alamanou είπε...

Αναις Νιν!
Δεν έχω διαβάσει κάτι δικό της ,αλλά η ταινία Henry and June ήταν από αυτές που είδα με εξαιρετικό ενδιαφέρον.Τι πρoσωπικότητα GOD!Αλλά πρωτίστως τι γυναίκα!!
Η Νιν πίστευε πως: οι μεγάλες αλλαγές θα προέλθουν από μεγάλη συλλογική αλλαγή στις ανθρώπινες συνειδήσεις".
Το κρατάω σαν σκέψη....
Να'σαι καλά.
φιλιά

κοκκινη κισσα είπε...

Ροδούλα μου
θα συμφωνήσω με την σκέψη και ας φαντάζει ουτοπία.Εμείς δεν θα πάψουμε να αναζητούμε το αδύνατο!...
Στην Α.Νίν το βίωμα εισβάλλει τόσο σαρωτικά,γίνεται χαρά ζωής και δημιουργίας ,όσο οδυνηρό και νάναι.
Μιά γόνιμη εποχή..

καλό βράδυ,φιλιά.