Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ENKI BILAL


Οι λάτρεις των κόμικς σίγουρα θα γνωρίζουν τόν Γαλλογιουγκοσλάβο κομίστα ENKI BILAL.
Γεννήθηκε 7 Οκτώβρη του 1951 στο Βελιγράδι και έφτασε στο Παρίσι το 1960.Μόλις το 1972 κέρδισε το πρώτο μεγάλο βραβείο σε διαγωνισμό κόμικς του περιοδικού PILOTE.
To πρώτο του κόμικ φέρει τόν τίτλο "Το καταραμένο μπώλ "μικρές αυτοτελείς ιστορίες με κυρίαρχο το φανταστικό στοιχείο,εμμονή στο παράδοξο,φουτουριστικές συνθέσεις συνθέτουν ένα μετα- σύμπαν ανέλπιδο,γεμάτο αίμα,θάνατο και μεταφυσικά συμβάντα.Οι ιστορίες αυτές υπάρχουν στα Αλμπουμ "L ΄Appel des Etoiles","Αναμνήσεις από το υπέρ διάστημα",σημεία αναφοράς για τίς μετέπειτα δημιουργίες.
Το 1972 μαζί με τόν σεναριογράφο PIERRE CHRISTIN φτιάχνει μιά σειρά από πέντε άλμπουμ τους "Θρύλους του σήμερα "αρχίζοντας από τήν "Κρουαζιέρα τών λησμονημένων",το επικό "Πέτρινο καράβι", "τήν πόλη πού δέν υπήρχε","Τίς Φάλλαγες της Μαύρης τάξης",και τήν "παρτίδα Κυνηγιού",με σαφείς πολιτικές αναφορές ακολουθώντας ωστόσο τα χνάρια μιάς ρεαλιστικής μυθοπλασίας στα πλαίσια μιάς ουτοπικής πραγματικότητας!
το 1975 δημοσιεύει το "Eternity Road"- "τόν Δρόμο για τήν Aιωνιότητα ",ασπρόμαυρη ιστορία πού εκτυλίσεται σε μιά παράδοξα εφιαλτική σκηνή θεάτρου.
το 1980 με την "Γιορτή τών Αθανάτων " το πρώτο έργο μιάς τριλογίας και με έντονες της αναφορές στο γερμανικό κινηματογράφο θα δημιουργήσει έναν ήρωα τόν" Α.Νικοπόλ "ιδανικό θύμα κάθε είδους χειραγώγησης,χαρακτηριστικό απόκληρο μιάς κοινωνίας. Με φόντο τήν ατμόσφαιρα μιάς καταπιεσμένης πόλης Παρίσι 2023,και αναφορές στό παρόν και στό παρελθόν ,μιλά για τόν φασισμό,τόν ναζισμό, τόν μιλιταρισμό.
το 1986 δημιουργεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας την "Γ υναίκα Παγίδα" .Η Οδύσσεια μιάς νεαρής και γοητευτικότατης δημοσιογράφου με ασύστολο εθισμό στα παραισθησιογόνα και τη λήθη.και η τριλογία κλείνει με το "Ισημερινό Ψυχος".
Εκτός από τα κόμικ ς ο BILAL κάνει και κινηματογράφο .
Επειτα από τήν μικρού μήκους" La Femme Graphique ",το 1989 κάνει την δεύτερη ταινία του "Bunker Palace Hotel" 1989, άπαιχτη στήν Ελλάδα και αργότερα την "Tykho Moon "1996.
το 2004 το Immortel (ad Vitam) βασισμένο στήν τριλογία,( Γιορτή των Αθανάτων,Γυναίκα Παγίδα και Ισημερινό Ψύχος.)
Τό έργο του έχει ψυχή ,ερωτισμό,και μέσα από φουτουριστικούς δρόμους και μυστηριώδεις κόσμους διαχέει μιά αίσθηση δύναμης και ελευθερίας.
περισσότερα για τόν ΕΝΚΙ BILAL εδώ: http://www.comicorange.gr/bilal.htm

6 σχόλια:

aerostatik είπε...

γράφει και την ιστορία ο bilal ή μόνο σχεδιάζει ?

μαριάννα είπε...

Ευχαριστούμε για όσα μάθαμε και είδαμε μικρό κόκκινο πουλάκι!
Θησαυροί τα ποστ σου!
Καλημέρα!

κοκκινη κισσα είπε...

aerostatik
σχεδιάζει,άλλοτε γράφει και άλλοτε χρησιμοποιεί σεναριογράφο.
Στήν διεύθυνση πού αναφέρω στο τέλος του πόστ ,θα βρείς απάντηση πληρέστερη στήν ερωτησή σου, και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τήν δουλειά του.

νάσαι καλά.

κοκκινη κισσα είπε...

Μαριάννα μου
χάιρομαι πού σου άρεσε η ανάρτηση.

Ο ΜΠΙΛΑΛ έχει φουτουριστική "γραφή"!
δημιουργεί μυστηριώδεις και ερωτικούς κόσμους ....

καλό απόγευμα!

skoinovatis είπε...

Που τον ξετρύπωσες τον ENKI BILAL πουλάκι; Βρε τι μου θύμισες...να πάω να ψάξω στην αποθήκη όλα τα παλιά τεύχη της ΒΑΒΕΛ και να στα στείλω δωράκι για την όμορφη ανάρτηση σου!
Πάντως θεωρώ καλύτερη δουλειά του την τριλογία και ιδίως τη "Γιορτή των Αθανάτων".
Αν και, για να είμαι δίκαιος, αγνοώ τις τελευταίες δουλειές του.
Ωραίος και ο ΜΠΛΕΗΚ!
Να 'σαι καλά πουλάκι!!!

κοκκινη κισσα είπε...

skoinovatis

χαίρομαι πού σου αρέσει !
Πράγματι η τριλογία είναι από τα καλύτερα του.
BILAL κλασική αξία!!
Το δωράκι είναι σαν να το πήρα!