Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

μέρα Θεάτρου//Ζαν Κοκτώ//το πανηγύρι/ Ελλη Λαμπέτη

6 μονόπρακτα απο την ελλη Λαμπέτη//Θέατρο Κάππα,1978


Σ' αυτό το μικρό μονόπρακτο του Ζαν Κοκτό με τίτλο "στο πανηγύρι", ο ήρωας αφηγείται πως μέσα στην πολυκοσμία ενός πανηγυριού βρήκε αλλά και έχασε την γυναίκα των ονείρων του.
Στο πανηγύρι...στο πανηγύρι...
Στο πανηγύρι τη βρήκα και στο πανηγύρι την έχασα! Στο πανηγύρι!
Ήταν μεγάλο πανηγύρι!...με τη σκοποβολή του τις κούνιες του, τα αλογάκια του, τις μπουκάλες της σαμπάνιες και τις μηλόπιτες...!
Τα μπιλιάρδα κάνανε καραμπόλες, τα αλογάκια στριφογυρίζανε γύρω γύρω! Οι καραμπίνες σκόπευαν, οι μηλόπιτες μοσχοβόλαγαν...! Εγώ σημάδευα με μια καραμπίνα να βρω στόχο, κι εκεί την είδα...!
(...)
Μην πηγαίνετε ποτέ στα πανηγύρια!.. Εκεί βρίσκει ο ένας τον άλλον και έπειτα τον χάνει εύκολα!....Χάνονται...ξεχνιούνται.. και μένουν χωρίς να ξέρουν τ' όνομά τους!!!
Της φωνάζω: «Πώς σε λένε; Έι...έι έι..»
Την γυρεύω παντού, στα πανηγύρια...την ψάχνω!... Μα δεν θα τη ξαναβρώ!...

«Έι... έι...έι... Πώς σε λένε;...πώς σε λένε;»....
 

"Παρουσιάζω το πρόγραμμα μονοπράκτων-μονολόγων για να χαρώ σαν ηθοποιός και για να παίξω κάτι δύσκολο.Σ αυτή την ηλικία έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις απ τον εαυτό μου.Τα μονόπρακτα είναι μεγάλη πρόκληση,τα θεωρώ ακροβατισμούς κι έχω επίγνωση ότι μπορεί να πέσω απ το σκοινί αλλά το τολμώ.Θα προσπαθήσω να ισορροπήσω"
Αυτά είπε στους δημοσιογράφους η Ελλη Λαμπέτη τον Απρίλιο του 1978 λίγες μέρες πριν παρουσιάσει τα έξι μονόπρακτα σε ενιαία παράσταση,στο θέατρο Κάππα.Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που η Λαμπέτη εμφανιζόταν μόνη στη σκηνή ερμηνεύοντας μονόπρακτα:
Ηδη το 1950,είχε πρωτοπαίξει την Ανθρώπινη φωνή του Κοκτώ και στα 1971 στο Δημοτικό Πειραιώς παρουσίασε 5 μονόπρακτα μεταξύ των οποίων την Ψεύτρα,την Ανθρώπινη φωνή και το Την έχασα του Κοκτώ.








2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ένα μεγάλο μπράβο από μένα
λατρεύω τον Κοκτώ και οι μονόλογοι στους οποίους αναφέρεσαι είναι κορυφαίοι, να είσαι καλά

κοκκινη κισσα είπε...

silena

πράγματι,υπέροχα τα μονόπρακτα αλλά καιη ερμηνεία της Λαμπέτη μοναδική!Λυπάμαι που δεν την πρόλαβα και την ακούω μόνο απο ηχογράφηση.

φιλιά!!