Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Erich Heckel

portrait of a man
Erich Heckel (1883-1970)

Εξπρεσιονιστής ζωγράφος και χαράκτης.Γεννήθηκε στη Σαξονία .μαζί με τους Ερνστ Λούντβιχ Κιρχνερ,Εριχ Χέκελ,Φρίτς Μπλέιλ,και Κάρλ Σμίτ Ρότλουφ,ίδρυσαν στη Δρέσδη την ομάδα Die Brucke
(Γέφυρα)με στόχο να δημιουργήσουν μιά γέφυρα ανάμεσα στο παραδοσιακό ρεύμα του νεο-ρομαντισμού και της μοντέρνας εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής.
                                                                                
Η αντίδραση στον ιμπρεσιονισμό σήμαινε την μεταφορά απο την αποτύπωση του εξωτερικού τοπίου στό πίσω απο αυτό,και στην ερμηνεία της εσωτερικής αλήθειας και αγωνίας.
Σύντομα στην ομάδα τους προστέθηκε και η ομάδα Blaue Reiter(μπλέ καβαλάρης)με επικεφαλής τούς Φράντσ Μάρκ,Πάουλ Κλέε,Βασιλι Καντίνσκι,και Αουγκουστ Μάκε.
                                                                          
 «Στην εποχή της μεγάλης μάχης για τη νέα τέχνη, εμείς αγωνιζόμαστε ως 'άγριοι', μη οργανωμένοι εναντίον της οργανωμένης δύναμης των παλιών. O αγώνας φαίνεται άνισος. Αλλά σε πνευματικά θέματα μετράει όχι ο αριθμός, αλλά η δύναμη των ιδεών. Oι σκέψεις τους σκοτώνουν καλύτερα από το ατσάλι και θρυμματίζουν ό,τι ισχύει ως άθραυστο».
το ναζιστικό κίνημα χαρακτήρισε την τέχνη του εκφυλισμένη και όπως και οι υπόλοιποι εκφραστές του κινήματος υπέστησαν διώξεις.Στα εργα του συμπεριλαμβάνονται 465 ξυλογραφίες,375 χαλκογραφίες και 400 λιθογραφίες.


                                                              
                                                                       
περισσότερα εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: