Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Μεγάλη ανακάλυψη: 

Εντόπισαν βαρυτικά κύματα από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος


  
Ρυτιδώσεις στον χωροχρόνο, ανίχνευσε τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο Νότιο Πόλο. Τι ανακοίνωσε το Χάρβαρντ. Επιβεβαιώνεται ο Αϊνστάιν

Ένα τηλεσκόπιο μελέτης της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων, το BICEP (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), το οποίο βρίσκεται στο Νότιο Πόλο, ανακάλυψε βαρυτικά κύματα στο σύμπαν, που προέρχονται από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του.
Το γεγονός, που αποτελεί επιστέγασμα πολυετών ερευνητικών προσπαθειών, θεωρείται κοσμοϊστορικής σημασίας για τη Φυσική και την Κοσμολογία, καθώς ρίχνει περισσότερο φως στο μυστήριο της βαρύτητας και στις απαρχές δημιουργίας του σύμπαντος κατά την «Μεγάλη Έκρηξη» - ενώ παρεμπιπτόντως, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνει τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Η σχετική ανακοίνωση από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Τζον Κόβακς, έγινε σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν  και ήλθε να επιβεβαιώσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες.
Όπως συνέβη και με την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς, είναι πιθανότατο ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε ένα ακόμη βραβείο Νόμπελ - εφόσον η διεθνής επιστημονική κοινότητα θεωρήσει όντως πειστική την ανακάλυψη.
Η ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων που αποτελούν τον «απόηχο» του κοσμογονικού "Μπιγκ Μπανγκ", έρχεται να συμπληρώσει την ήδη γνωστή "κοσμική (θερμική) ακτινοβολία υποβάθρου", επιβεβαιώνοντας έτσι την κυρίαρχη θεωρία ότι το σύμπαν, αμέσως μετά τη γέννησή του πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, μέσα σε απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου γνώρισε μια ταχύτατη επέκταση σε μέγεθος (τη λεγόμενη «εποχή του πληθωρισμού»), γεγονός που, μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί φαίνεται σήμερα ιδιαίτερα ομοιόμορφο από την μια άκρη του έως την άλλη.
Η θεωρία του πληθωρισμού
Αυτή η - έως τώρα αναπόδεικτη - "θεωρία του πληθωρισμού" πρόβλεπε ότι η ανστραπιαία συμπαντική διόγκωση άφησε το βαρυτικό "αποτύπωμά" της στο χωροχρόνο (τα λεγόμενα "βαρυτικά κύματα υποβάθρου"), κάτι που τώρα φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και συνεπώς ουσιαστικά αποδεικνύει την εν λόγω θεωρία-κλειδί.
Οι φυσικοί θεωρούν ότι μόνο ο «πληθωρισμός» ήταν σε θέση να ενισχύσει τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα σε σημείο που να γίνονται αντιληπτά μέχρι σήμερα και να ανιχνεύονται στο μήκος κύματος των μικροκυμάτων.
Τα βαρυτικά κύματα συνιστούν αδιόρατους κυματισμούς στον ιστό του χωροχρόνου, που μεταφέρουν ενέργεια μέσω του διαστήματος, κάπως σαν τα κύματα ενός ωκεανού. Εκτός από τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα, τέτοια κύματα, σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, μπορούν να παραχθούν επίσης στο σύμπαν από σώματα πολύ μεγάλης μάζας, όπως μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων.
Αυτά προκαλούν παραμορφώσεις στην καμπυλότητα του χωροχρόνου, με συνέπεια την αδιόρατη μεταβολή στις διαστάσεις μεγάλων αντικειμένων, όπως φαίνονται από τη Γη.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
αναδημοσίευση

4 σχόλια:

censurasigloXXI είπε...

Δεν ξέρω γιατί αλλά νιόθω ανασφάλια όταν διαβάζω τέτοια νέα... Τρέμω.

Φιλιά και καφεδάκι.

http://logokrisiaikostuprotueona.blogspot.com.es/

κοκκινη κισσα είπε...

ο φόβος για το άγνωστο;
η χρήση της γνώσης πέρα και πάνω απο οποια ηθική;
ενας φόβος απλά μετα-φυσικός;
ή η φυσική αντίδραση μπροστά στην απειρότητα που δεν μπορεί να χωρέσει πουθενά;

κάτι απο αυτά ή όλα μαζί;

οτι και νάναι Βερόνικα το ταξίδι μέσα απο την Φυσική είναι ανεπανάληπτα γοητευτικό!!

censurasigloXXI είπε...

Το τελευταίο! είναι το τσούξιμο, ισως όχι φόβος, η αδυναμία όταν ξέρω που έχω χάσει τον έλεγχο του λόγου, επειδή το μυαλό μου δεν είναι σε θέση να εξορθολογίσει τις πληροφορίες αυτές.
Επιπλέον, η ομορφιά των δεδομένων είναι αναμφισβήτητη, και αυτό μου δίνει ρίγη ενθουσιασμού!!

Ο λόγος είναι σημαντικό πράγμα, ασ πούμε ζωτικό, ζώω με την μη-ύπαρξη του θεού, ζωω με το άπειρο ... αλλά ο θάνατος ή η καταστροφή είναι μεγαλύτερα από την κατανόηση μου. Με προκαλούν ανυσηχία.

Είναι δύσκολο να το εκφράζω στα ελληνικά...

Φιλιά

κοκκινη κισσα είπε...

υπέροχα εκφράζεσαι στα Ελληνικά!!!
ναι ,κατανοώ πολύ καλά τα συναισθήματά σου..και την αγωνία της θνητότητας..ετσι είναι..και η αγωνία αυτή μας υπερβαίνει.οπότε το αντίβαρο πρέπει να είναι εξίσου δυνατό..η επιστήμη είναι ενα τέτοιο αντίβαρο..αλλά με πεπερασμένο όριο δυστυχώς μέσα απο την ανθρώπινη δυνατότητα...

φιλιά!!!!