Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

περιοδικό θράκα
«Είναι η απελπισία μου που πήρε σάρκα»
Jean Genet
Η ομάδα DV8, ιδρύθηκε το 1986 από τον αυστραλιανής καταγωγής βρετανό χορογράφο Lloyd Newson .

Ο  Lloyd Newson με σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες και  ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, κινήθηκε από την αρχή  με έναν στόχο : χρησιμοποιώντας την σκηνική τέχνη του χορού και του σωματικού θεάτρου (physical theater) και με εργαλείο του πάντα το ανθρώπινο σώμα ,θέλησε να σπάσει τα όρια δημόσιου και ιδιωτικού,να  καταδείξει την βία στις ανθρώπινες σχέσεις,να διερευνήσει καταπιεσμένα συναισθήματα,να ευαισθητοποιήσει σε θέματα κοινωνικών διακρίσεων και εν γένει να αρθρώσει έναν πολιτικό λόγο που θα βάλλει κατά του υποκριτικού κοινωνικού καθωσπρεπισμού και της περιθωριοποίησης που υφίσταται κοινωνικές ομάδες λόγω καταγωγής,φύλλου,σεξουαλικού προσανατολισμού,κλπ.

Αλλωστε το DV8,παραπέμπει στο ρήμα deviate =ξεστρατίζω αλλά και « αφήνω την βασική πλοκή για να βρώ παράπλευρες απώλειες».
Η ομάδα εχει παρουσιάσει 18 έργα , από το 1986  μέχρι σήμερα,με γνωστότερα τα “my sex ,our dance”(1986), “ My body,your body” (1987),”Dead dreams of monochrome men”(1988) ,” strange fish” (1992) ,” Enter Achilles”(1995-1998), “the cost of living” (2003), “to be straight with you (2007-2009) , “Can we talk about this “ ( 2011-2012) κ.α

Στο τελευταίο του project  “John”,o Lloyd Newson χρησιμοποιώντας υλικό από 50 συνεντεύξεις αντρών, διερευνά κυρίως το θέμα της αντρικής σεξουαλικότητας και ιδιαίτερα της  ομοφυλόφιλης.

Επάνω στην περιστρεφόμενη σκηνή του θεάτρου ,δημιουργεί ένα διαρκώς ασταθές λαβυρινθώδες σκηνικό, θέλοντας να καταδείξει τον αδιέξοδο εγκλεισμό του κεντρικού ήρωα  μέσα στην κοινωνική σφαίρα αλλά και την έλλειψη οποιουδήποτε σταθερού σημείου αναφοράς στη ζωή του .
Τα βιώματά του John,οι καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας,η κακοποίηση,οι εξαρτήσεις του  από το φαγητό,το ποτό,τα ναρκωτικά,ο εγκλεισμός του στην φυλακή και στη συνέχεια η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου μέσα σε αμιγώς αντρικούς χώρους όπως η σάουνα οπου κυριαρχεί το gay sex,παρατίθενται  ψυχρά,ρεαλιστικά,υπό μορφή ντοκουμέντου.

Το παιχνίδι των δύο,το ρίσκο,το μοίρασμα,η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας ερμηνεύεται με μία στυλιζαρισμένη σωματική έκφραση – σχεδόν ρομποτική- οξύτητας,ακρίβειας,λυρισμού,περιγράφοντας άλλοτε σε πλήρη συμφωνία και άλλοτε αντιστικτικά με την αφήγηση,το ξύπνημα των αισθήσεων,το γυμνό τοπίο των παρορμήσεων,την σκληρότητα της επιθυμίας,την βία,την απελπισία,την απόγνωση.

Η σεξουαλική πράξη στον ιδιαίτερο χώρο της  gay σάουνας, θα μπορούσε κατά Gaston Bachelard,να συμβολίζει την προσήλωση σε μια «θρησκευτικού» τύπου τελετουργία, οπου σε μία και μόνη στιγμή συγκεντρώνεται εκεί το άπειρο της καθημερινής υποταγής.

Ο John,στο τέλος θα ξαπλώσει στη σκηνή,λίγο πριν σβήσουν τα φώτα, αναπνέοντας αργά στο πάτωμα, γυρεύοντας απενοχοποίηση ,αποδοχή,αγάπη και τρυφερότητα.

Σίγουρα και παρά τις οποιες ενστάσεις, για τον τρόπο που ο χορογράφος, πέρασε στον  διδακτισμό  γύρω από το safe sex προς το τέλος της παράστασης,ο “John” αν μη τι άλλο κατάφερε να ευαισθητοποιήσει, πάνω στο δύσκολο κομμάτι της ανίχνευσης της σεξουαλικής ταυτότητας.





Συντελεστές της παράστασης :
Ένα έργο σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Lloyd Newson

Mε τη δημιουργική συνεργασία του: Hannes Langolf
Ερμηνεύουν οι: Taylor Benjamin, Lee Boggess, Gabriel Castillo, Ian Garside, Ermira Goro, Garth Johnson, Hannes Langolf, Vivien Wood, Andi Xhuma

Μετάφραση κειμένου: Βασίλης Δουβίτσας

Ομάδα Παραγωγής

Βοηθός Σκηνοθέτη / Διευθυντής Ομάδας: David Grewcock
Χορογραφία: Lloyd Newson με τους ερμηνευτές
Σκηνικά και Σχεδιασμός Κοστουμιών: Anna Fleischle
Σχεδιασμός Φωτισμών: Richard Godin
Σχεδιασμός Ήχου: Gareth Fry
Διεύθυνση Παραγωγής: Tom Pattullo
Τεχνική Διεύθυνση Σκηνής: Matt Davis
Υπεύθυνος προετοιμασίας παραγωγής: Michael Ramsay
Χειριστής Φωτισμών: Ben Dodds
Ηχολήπτης: Fergus Mount
Χειριστής περιστροφής σκηνής και Βοηθός Ηλεκτρολόγος: James Bentley
Επίβλεψη Κοστουμιών: Ilona Karas
Βοηθός Κοστουμιών: Natasha Prynne
Βοηθός Σχεδιασμού: Loren Elstein
Βοηθός Σχεδιασμού Ήχου: Ella Wahlström
Αγορά σκηνικών εξαρτημάτων (props): Sabia Smith
Επίβλεψη Μουσικής: Gabriel Castillo
Κατασκευή Σκηνικών: Simon York
Εξαρτήματα υπόδησης: Reuben Hart (The National Theatre)
Περούκες για τη Vivien Wood: Giuseppe Cannas (The National Theatre)
Ηχογραφημένες φωνές: Lee Davern
Ερευνητές: Antonio Harris, Tim Owen Jones, Ankur Bahl, Kenny d’Kruz
Μοντάζ συνεντεύξεων: Lloyd Newson και Hannes Langolf
Προκαταρκτικό μοντάζ ήχου: Tamsin Barber, Chester Hayes, Luke Johnson, Rachel Phillips, Hedley Roach


Τακτικοί εκπαιδευτές ομάδας: Denzil Bailey, Raymond Chai, Kerry Nicholls, Stephen Pelton, Sonia Rafferty, Jeannie Steele, Tory Trotter, Vivien Wood
Φωνητική διδασκαλία ομάδας: Melanie Pappenheim
Εργαστήρια υποκριτικής: Juliet Knight

Το John είναι μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας, της Μπιεννάλε Χορού της Λυών, του Théâtre de la Ville και του Festival d’Automne του Παρισιού, του Dansens Hus της Στοκχόλμης, του Dansens Hus του Όσλο και της ομάδας DV8 Physical Theatre.

Δεν υπάρχουν σχόλια: