Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

only lovers left alive -κριτική παρουσίαση της Εφης Καλογεροπούλου




ΕΞΩΣΤΗΣ #14: “Only lovers left alive” του Jim Jarmusch Κριτική παρουσίαση της Εφης Καλογεροπούλου
1:26 μ.μ. θράκα:http://thraka-magazine.blogspot.gr/


Σήμερα η στήλη «εξώστης» κατ εξαίρεσιν, ασχολείται με την ταινία του Jim Jarmusch “Only lovers left alive” για την έξοχη κινηματογραφική γραφή της.
Σταυρόγκιν ….) Στην Αποκάλυψη ο άγγελος ορκίζεται ότι δε θα υπάρχει πλέον χρόνος.
Κυρίλοβ : Το ξέρω.Πολύ σωστά λέγεται εκεί με σαφήνεια και ακρίβεια.Οταν φτάσει ολόκληρος ο άνθρωπος την ευτυχία,τότε δεν θα υπάρχει πια χρόνος γιατί δεν χρειάζεται κανείς τίποτα.Πολύ σωστή σκέψη.
Σταυρόγκιν: Που θα τον κρύψουνε λοιπόν;
Κυρίλοβ : Πουθενά δεν θα τον κρύψουν.ο Χρόνος δεν είναι αντικείμενο,μα ιδέα.Θα σβήσει στο μυαλό.
Φιοντόρ Ντοστογέφσκι,Οι δαιμονισμένοι.



«Στην ταινία τα βαμπίρ είναι μια δυνατή μεταφορά. Ένα όχημα για να μεταδώσω τις βαθύτερες προθέσεις της ιστορίας. Είναι μια ερωτική ιστορία, αλλά και η ιστορία δυο εξαιρετικών τύπων του περιθωρίου, που, δεδομένων των ασυνήθιστων συνθηκών, έχουν μια ιδιαίτερα διευρυμένη άποψη για την ανθρώπινη ιστορία. Τόσο στα απίστευτα κατορθώματα της, όσο και στις βάρβαρες αποτυχίες της. Ο Adam και η Eve είναι και οι ίδιοι μεταφορές της σύγχρονης ανθρώπινης κατάστασης.
Είναι εύθραυστοι και επαπειλούμενοι, ευάλωτοι στις δυνάμεις της φύσης και στις κοντόφθαλμες τακτικές αυτών που έχουν εξουσία» 

Jim Jarmusch

Η τελευταία κινηματογραφική ταινία του Jim Jarmusch “only lovers left alive”, είναι μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, ανάμεσα στον Adam -τον υποδύεται ο Tom Hiddleston- και την Eve -την υποδύεται η Τilda Swinton.
Το σενάριο της ταινίας,όπως ο ιδιος ο σκηνοθέτης εξήγησε,είναι μερικά εμπνευσμένο από το τελευταίο βιβλίο του Mark Twain με τίτλο The Diaries of Adam and Eve, οπου συναντά κανείς και τα ονόματα των βασικών χαρακτήρων.
Το αρχετυπικό ζευγάρι των εραστών, είναι ζευγάρι-βαμπίρ αλλά η ιστορία τους και η ταινία, καμία σχέση δεν εχουν με τις ταινίες του είδους.Το ζευγάρι των εραστών είναι ένα cult, περιθωριακό,μποέμ,εκλεπτυσμένο και εξαιρετικά ευφυές ζευγάρι.Η ερωτική τους ιστορία διαρκεί άφθαρτη αιώνες ολόκληρους, αφού οι ίδιοι είναι βαμπίρ!
Ο Adam είναι μουσικός.
Περιθωριακός,μοναχικός ευαίσθητος και καταθλιπτικός με επιρροές από τους ποιητές Byron,Shelley,καθώς και τους Γάλλους ρομαντικούς.Ζεί στην βιομηχανική πόλη του Ντιτρόιτ σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο με τις ακουστικές κιθάρες του Gibson,Gretsch περασμένων δεκαετιών,διάφορα μουσικά όργανα και τα βινύλια του-όλα φετίχ- συνθέτοντας μουσική, αλλά και ασκούμενος σε διάφορες ηλεκτρομαγνητικές κατασκευές, θαυμαστής του φυσικού Tesla.
Τους τοίχους του σπιτιού του, διακοσμούν πορτρέτα των :Edgar Allan Poe,Anton Chekhov,Franz Kafka, Orson Welles κ.ά
H Eve από την άλλη, ζεί στην Ταγγέρη.

Είναι κι αυτή περιθωριακή αλλά περισσότερο αισιόδοξη από τον Adam,με θετική σκέψη και λάτρης των συμπαντικών φαινομένων και του φυσικού νόμου.
Και οι δυό τους όμως, είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τα ζωικά τους ένστικτα.Εχουν ταξιδέψει στον κόσμο,εχουν ζήσει αιώνες,εχουν αποκτήσει μοναδικές εμπειρίες,και εχουν ταυτόσημη άποψη για την εποχή μας που δείχνουν να σιχαίνονται.Οι άνθρωποι της εποχής μας αποκαλούνται ζόμπι,και οι αναφορές στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην μόλυνση που προσβάλλει τόπους και οργανισμούς είναι συνεχείς.Το ζευγάρι τρέφεται από αγνό αίμα τύπου( 0 αρνητικό), που προμηθεύεται με νόμιμους τρόπους!
Μαζί τους και ο διανοούμενος φίλος της Τilda, Christofer Marlowe ,ο βλάσφημος δραματικός συγγραφέας της Ελισαβετιανής εποχής με την πολύπλευρη μόρφωση,την αστείρευτη φαντασία,την αντισυμβατική ζωή που μαχαιρώθηκε νεότατος σε καυγά (ζόμπι φυσικά και αυτός) - τον υποδύεται υποδειγματικά ο John Hurt , αλλά και η αδελφή της Eve ,η Αβα την οποία υποδύεται η Mia Wasikowska, που έρχεται να διαταράξει τις ισορροπίες της κοινής τους ζωής.

Η ταινία αποτελεί μια παραβολή,μια αλληγορία καλύτερα για την εποχή μας,για την σχέση καλού –κακού,για την συντροφικότητα,για την καλλιτεχνική δημιουργία για τις ανθρώπινες αξίες που εχουν σήμερα εκπέσει.
Ο σκηνοθέτης επιχειρεί μία αντιστροφή της τάξης, οι «δαίμονες» γίνονται «άγγελοι» μέσα στη συνολική σήψη και παρακμή και οι άνθρωποι βρυκόλακες!
Τα πλάνα της ταινίας είναι σκοτεινά,βυθισμένα σε μια καθηλωτική underground ατμόσφαιρα και θυμίζουν έντονα την προηγούμενη ταινία του Jarmusch, «Dead Man».
Η κάμερα κινείται αργά, ανάμεσα στα ερειπωμένα βιομηχανικά κτήρια του Ντιτρόιτ και στους δρόμους της Ταγγέρης, καταγράφοντας βήμα -βήμα τις κινήσεις του Adam και της Eve, δυό απόκοσμων πλασμάτων ευάλωτων,τρυφερών,ερωτικών,μοναδικών.
Η Φωτογραφία του Yorick Le Sanx,υπνωτίζει και μαγεύει.
Ξεχωρίζει η μουσική του λαουτιέρη Josef Van Wissem,η ρόκ μπάντα του ίδιου του J.Jarmusch “Squrl”,αλλά και η εξαίρετη λιβανέζα μουσικός Yasmine Hamdan.

O Jim Jarmusch με σπουδαίες ταινίες στο ενεργητικό του,για να θυμηθούμε το «Down by Law», « The Dead man », «Coffee and Cigarettes” ,“ Chost Dog” , « Broken Flowers” κ.α φτιάχνει εδώ μια ταινία ύμνο στο ρόκ,στην αγάπη,στον έρωτα.
Μέσα στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της νύχτας, που ανασαίνει οινόπνευμα,καπνό,τσιγάρα,οι ηρωές του με αργούς ρυθμούς ,υπηρετώντας τέλεια μια minimal αισθητική ,αλλόκοτοι και υπαινικτικοί -οντας βαμπίρ –κινούνται με άνεση στα σκοτεινά μονοπάτια της ύπαρξης βυθίζονται στα ερέβη και αναγεννώνται ,παίρνοντας μας μαζί τους,σε ένα μεθυστικό ταξίδι έρωτα και αθανασίας,για να επιβεβαιώσουν ετσι ότι :ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ.

Η ταινία ηταν συμπαραγωγή ΗνωμένουΒασιλείου-Γερμανίας-Γαλλίας-Κύπρου- ΗΠΑ ,2013 διάρκειας 123 min.

Δεν υπάρχουν σχόλια: