Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Αλεξανδρινό Κουαρτέτο (απόσπασμα)




Σεργιάνιζα στους γνώριμους δρόμους που απλώνονταν σαν αυλακιές κι από τις δυό μεριές ,εξακτινωμένοι σαν τους βραχίονες ενός άστρου της θάλασσας από τον άξονα του τάφου του ιδρυτή της.
Πατήματα που αντιλαλούσαν στη μνήμη λησμονημένες σκηνές και κουβέντες που ξεπηδούσαν από τους τοίχους ,από τα τραπέζια των καφενείων ,τα παντζουρόκλειστα δωμάτια με τα ραγισμένα και τα ξεγδαρμένα ταβάνια.Αλεξάνδρεια,πριγκίπισσα και πόρνη.Βασιλική πολιτεία και anus mundl.
Δεν θα αλλαζε ποτέ όσο οι φυλές θα εξακολουθούσαν να βράζουν εδώ σαν μούστος σε βαρέλι,όσο οι δρόμοι κι οι πλατείες θα πλημμυρούσαν και θα ξεχείλιζαν από το βρασμό των παθών και των μνησικακιών,από τις λύσσες και τις αιφνίδιες ηρεμίες.Μια γόνιμη έρημος ανθρώπινων ερώτων στρωμένη με τα ασπρισμένα κόκκαλα των εξορίστων της.
Ψηλά φοινικόδεντρα και μιναρέδες που παντρεύονται στον ουρανό.Μια κυψέλη από άσπρα σπίτια που πλαισιώνουν εκείνους τους στενούς και εγκαταλελειμμένους χωματένιους δρόμους και ταλαιπωρούνται όλη νύχτα από την αράπικη μουσική και από τις φωνές των κοριτσιών που απαλλάσσονται τόσον εύκολα από το κουραστικό φορτίο του σώματός των(που το νιωθαν σαν φαγούρα) και πρόσφεραν στην νύχτα τα παράφορα φιλιά που το χρήμα δεν μπορούσε να αφαιρέση τη γεύση τους.
Η θλίψη και η μακαριότητα του ανθρώπινου αυτού αμαλγαματος που διαιωνίζονταν επ άπειρον ,ένας ατέλειωτος κύκλος ξαναγεννημού και εκμηδένισης που μόνος θα μπορούσε να διδάξη  και να αναμορφώση με την καταστρεπτική του δύναμη.
(«Κάνει έρωτα κανείς για να επιβεβαιώση τη μοναξιά του» έλεγε ο Περσγουώρντεν ,και μιαν άλλη φορά η Ιουστίνη πρόσθεσε σαν συμπλήρωση «Τα ωραιότερα ερωτικά γράμματα μιάς γυναίκας γράφονται πάντα στον άνθρωπο που απατά»,καθώς έστρεφε ένα μυθικό κεφάλι σε κάποιο ψηλό μπαλκόνι που κρεμόταν επάνω από μια φωταγωγημένη πόλη,όπου τα φύλλα των δέντρων φαίνονταν χρωματισμένα από τις ηλεκτρικές επιγραφές,όπου τα περιστέρια έμοιαζαν να κουτρουβαλούν,σαν από ράφια…)

Μια μεγάλη κερήθρα από πρόσωπα και χειρονομίες.



ΛΩΡΕΝΣ ΝΤΑΡΡΕΛ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ(ΚΛΕΑ)
Μτφρ: Αιμίλιος Χουρμούζιος

Εκδ: Γρηγόρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: