Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

ΜΙΛΑΝ ΚΟΥΝΤΕΡΑ






………«Ηταν ανόητη» συμπέρανε ο Γκουζάρ… «Κάθε  άλλο»του είπα. Πρόκειται για κάτι άλλο κι όχι για ανοησία.Είχε τη βεβαιότητα πως είναι εκλεκτή.

ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΣ  είναι ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΙΔΕΑ που σημαίνει: χωρίς κανένα προσόν,με υπερφυσική γνωμάτευση ,με την ελεύθερη ,αν όχι ιδιότροπη,βούληση του Θεού,επιλέγεσαι για κάτι εξαιρετικό και ασυνήθιστο.Με αυτήν ακριβώς την πεποίθηση οι άγιοι άντλησαν την δύναμη να αντέξουν τα πιο φριχτά μαρτύρια.Οι θεολογικές ιδέες αντανακλώνται με την μορφή παρωδίας στην κοινότοπη ζωή μας Καθένας μας υποφέρει (λίγο ή πολύ) με την χαμέρπειατης υπέρ του δέοντος συνηθισμένης ζωής του και θέλει να ξεφύγει και να εξυψωθεί. ……………………………………….

Το αίσθημα του εκλεκτού είναι παρόν,λόγου χάρη σε κάθε ερωτική σχέση. Διότι ο έρωτας ,εξ ορισμού,είναι δώρο που δεν το αξίζουμε, μάλιστα το να σε αγαπούν χωρίς να το αξίζεις είναι απόδειξη αληθινού έρωτα. Αν μια γυναίκα μου πεί: σε αγαπώ επειδή είσαι έξυπνος,επειδή είσαι τίμιος,επειδή δεν κάνεις απιστίες,επειδή πλένεις τα πιάτα ,εγώ απογοητεύομαι,αυτός ο έρωτας μοιάζει κάπως ιδιοτελής.Πόσο ωραιότερο είναι να ακούς : είμαι τρελή για σένα κι ας μην είσαι ούτε έξυπνος,ούτε τίμιος,κι ας είσαι ψεύτης ,εγωιστής ,κάθαρμα.



Την αυταπάτη πως είναι εκλεκτός ίσως την πρωτογνωρίζει ο άνθρωπος σαν τροφή, χάρη στις μητρικές φροντίδες, που τις δέχεται χωρίς να τις αξίζει, και τις διεκδικεί παρ όλα αυτά δυναμικά.Η εκπαίδευση θα έπρεπε να τον απαλλάσσει από αυτήν την αυταπάτη και να του δίνει να καταλάβει πώς όλα στην ζωή πληρώνονται.Συχνά όμως είναι πάρα πολύ αργά.Οπωσδήποτε θα έχετε δεί το δεκάχρονο κορίτσι που,για να επιβάλει την θέλησή του στις φίλες του,ξαφνικά ,μη βρίσκοντας επιχειρήματα ,λέει δυνατά με ανεξήγητη περηφάνια: «Επειδή το λέω εγώ» ή  «Επειδή έτσι θέλω εγώ» Αισθάνεται εκλεκτή.Κάποια μέρα όμως θα πεί «επειδή έτσι θέλω εγώ» και ο κόσμος γύρω της θα καγχάσει……………….
Όταν κάποιος θελήσει να επιβεβαιώσει ότι είναι εκλεκτός επιδιώκοντας μια άμεση προσωπική σχέση κινδυνεύει να αποπεμφθεί ...Αυτή η αποπομπή ,σε θεολογική γλώσσα ,αποκαλείται πτώση...…………………………………..



ΜΙΛΑΝ ΚΟΥΝΤΕΡΑ

Η ΒΡΑΔΥΤΗΤΑ

Μτφρ: ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ



Εκδ: ΕΣΤΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: