Κυριακή 4 Μαΐου 2008

σουρρεαλιστικές αταξίες!!


το σώμα "Οταν πιά ήσαν πολύ γέροι, ο διάσημος ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί και η γυναίκα του Γκαλά,είχαν εξημερώσει ένα κουνέλι πού μετά έζησε μαζί τους χωρίς να τούς αφήνει ρούπι,το αγαπούσαν πολύ.Μιά μέρα πού έπρεπε να φύγουν για ένα μακρύ ταξίδι ,συζητούσαν αργά μέσα στη νύχτα τι θα έκαναν με το κουνέλι.Ηταν δύσκολο να το πάρουν μαζί,αλλά όχι λιγότερο δύσκολο να το αφήσουν σε κάποιον ,γιατί το κουνέλι δεν εμπιστευόταν τούς ανθρώπους.Την επομένη,η Γκαλά ετοίμασε το γεύμα και ο Νταλί ευφράνθηκε ,ως την στιγμή πού κατάλαβε ότι έτρωγε κουνέλι στιφάδο.Σηκώθηκε από το τραπέζι και έτρεξε στόν καμπινέ για να ξεράσει στη λεκάνι το αγαπημένο του ζωάκι,τόν πιστό σύντροφο των γέρικων ημερών του.Αντίθετα η Γκαλά ,ήταν ευτυχισμένη πού το αγαπημένο της είχε εισχωρήσει στα σπλάχνα της ,τα είχε χαιδεψει αργά και είχε γίνει το κορμί της κυράς του.Δέν γνώριζε καμιά πιό απόλυτη ολοκλήρωση τού έρωτα από την κατάποση τού αγαπημένου.Σε σύγκριση μ ΄αυτήν τήν σύντηξη των σωμάτων, η ερωτική πράξη τής φαινόταν σαν μιά γελοία φαγούρα." ΜΙΛΑΝ ΚΟΥΝΤΕΡΑ Η Αθανασια μετ.Κατερίνα Δασκαλάκη βιβλιοπ.της" Εστίας"

15 σχόλια:

Γουφ είπε...

O Nταλι δεν γέρασε ποτέ, ήταν γέρος απο κούνια. Και η Γκαλά δεν γέρασε ποτέ, ήταν βρυκόλακας. Και οι δυο ήταν υπέροχοι. Ο Κούντερα ήταν Κούντερα.

Keep Dreaming είπε...

Tragiko opws kai na xei ;)

As fame o enas ton allon, ews otou na ginoume olotela...ageustoi ;)

κοκκινη κισσα είπε...

γούφα
ερασιτέχ.άνθρωπε

Ο Κούντερα στο συγκεκριμένο έργο χρησιμοποιεί αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας της Γκαλά ταυτιζοντάς την με την Λώρα.Η Λώρα και η Ανιές ειναι δύο αδερφές πού τις διαφοροποιεί αυτό ακριβώς ,η σχέση με το σώμα τους .για την Λώρα το σώμα είναι σεξουαλικό εκ των προτέρων,πάντοτε και ολοκληρωτικά,στην ουσία.Είναι στην κυριολεξία εγκατεστημένη σε αυτό.ταυτισμένη με αυτό όπως η Γκαλά.Η αγάπη για τον άλλον βιωνεται μέσα από αυτήν την πρωτογενή σχέση με το σώμα της ,για την Ανιές όχι.Το έργο είναι αριστούργημα και το απόσπασμα είναι από εκεί....

ερασιτέχνη,καλως ορισες.
καλό μήνα!

Keep Dreaming είπε...

kalo mina! ;)

Fatale είπε...

Σπουδαίος ο Κούντερα..!!!
Της νιότης μου διαβάσματα..
Αξιόλογη ανάρτηση.

σελ.174 ..
.. ''Το να είναι κανείς απόλυτα σύγχρονος είναι το να είναι ο σύμμαχος του κάθε νεκροθάφτη του..

Καλό βράδυ..
έχεις διαβάσει και ''το αστείο'' του Κούντερα??

κοκκινη κισσα είπε...

fatale

αγαπημένος μου ο Κούντερα.τά χω διαβάσει σχεδόν όλα του !!κορυφαίος.
Η "Αθανασια " όμως εξακολουθεί να παραμένει αυτό πού αγαπώ περισσότερο.

καλημέρα!!(ώρα που είναι)

μαριάννα είπε...

Υπέροχος ο Κούντερα! Κι εγώ τα έχω διαβάσει όλα και είδα όσα μπόρεσα.
Ο Νταλί συμπαθητικός, παρά τις άπειρες ανοησίες του, καλλιτεχνάρα απίστευτη, ανασφαλής και εξαρτημένος, η Γκαλά είναι από τις γυναίκες που σιχαίνομαι, όπως ο διάολος το λιβάνι! Ελάχιστες γυναικείες προσωπικότητες απεχθάνομαι τόσο. Σκέφτομαι την οικογένεια του Νταλί που έπαθε σοκ και συμπάσχω, όταν τους μπαστακώθηκε στο εξοχικό τους, αφήνοντας τον Ελυάρ να φύγει κι απλώνοντας τα πλοκάμια της στον άβγαλτο, εγωκεντρικό, ταλαντούχο, παρθένο, νάρκισσο. :) Ο πατέρας του, ο δον Σαλβαδόρ Νταλί Κουζί, αποκαλούσε την Γκαλά «la madame», με την έννοια που έδιναν στις κυρίες των οίκων ανοχής. Άλλαξε διαθήκη κι άφησε όλη την περιουσία στην κόρη του κι αν η κόρη του πέθαινε πρώτη, θα διαχειριζόταν μέχρι να πεθάνει την περιουσία τους, η δεύτερη γυναίκα του, δηλαδή η μητριά του Νταλί. Η μητέρα του η Φελίπα Ντομένεκ είχε πεθάνει όταν ο Νταλί ήταν 16 ετών, από καρκίνο και όταν παντρεύτηκε τη Γκαλά μόλις είχε τελειώσει μια έκθεση. Ανάμεσα στα εκθέματα ήταν ένας πίνακας του Παντοδύναμου, επάνω στον οποίο ο Νταλί είχε γράψει: «Μερικές φορές φτύνω προς τέρψη το πορτρέτο της μητέρας μου». Και τότε ήταν που τον αποκλήρωσε εντελώς ο πατήρ! Πολύ εκκεντρικός... να μην πω τίποτ' άλλο. Να μην πω επίσης, για τον Φράνκο και τις φιλικές του σχέσεις με τα τομάρια που σκοτώσανε το Λόρκα και βυθίσανε στο πένθος και στο αίμα όλη την Ισπανία! Καμιά αμφιβολία δεν έχω ότι η Γκαλά θα τον έτρωγε, αν δεν τον χρειαζόταν!
Τον δε γούφα θα τον έτρωγε μεζέ με το ούζο της, αν άκουγε να τη λέει βρυκόλακα! :ΡΡΡΡ

faraona είπε...

Κοκκινη κισσα μου επιτρεπεις?
Γητευτρια?Ξερεις τι εστι Γουφας?ΧΟΧΟ!



Κοκκινη κισσα μου
αγαπημενος και σε μενα ο Κούντερα.
Και το κειμενο που παραθετεις πολυ δυνατο.
φιλια πολλα!

μαριάννα είπε...

Φαραονάκι τον Γούφα δεν ξέρω; Όχι βέβαια από κοντά, όπως εσύ κι ο Πετεφρής, αλλά η συνύπαρξή μας στα ιστολόγια μια καλή εποχή, μου έδωσε τη δυνατότητα να τον εκτιμήσω και να τον θεωρώ φίλο και μάλιστα από τους καλούς και τους εκλεκτούς.

Κόκκινη καλή μου κίσσα, μη μας παρεξηγείς για την κατάχρηση του χώρου. Μας εμπνέει η ζεστή, ποιοτική, φιλόξενη γωνιά σου!

Καλή βδομάδα σε όλους!

κοκκινη κισσα είπε...

Μαριάννα μου

όπως ακριβώς τα λές!Ο Νταλί άβγαλτος,εγωκεντρικός,παρθένος,
ταλαντούχος και Νάρκισσος και η Γκαλά σωστός βρυκόλακας!Φυσικά ο Νταλί της είχε τεράστια αδυναμία..είχε ομολογήσει οτι την αγαπούσε πολύ περισσότερο από την μητέρα του,τον πατέρα του,τον Πικάσο,ακόμα και από το χρήμα!!
τι να πεί κανείς!!

ζεστή ,ποιοτική και πάντα ευπρόσδεκτη παρουσία εισαι εσύ και το τόσο πηγαίο ,ευφυές και καλαίσθητο χιούμορ σου ,οπου χρειάζεται.

φιλιά.

κοκκινη κισσα είπε...

φαραόνα μου ,νάσαι καλά !
έχουμε βλέπω κοινές αγάπες..

Οσο για τον Γούφα δέν τόν γνωρίζω,αλλά μάλλον βλέπω να του δίνω άσυλο(λόγω ιδεολογίας-στηρίζω τούς αδύναμους) αν χρειαστεί και άν φυσικά το ζητήσει!!!

Giousurum είπε...

Telika to Death car tou axeperastou Iggy mono ego to eida?
OSo gia to keimena symfono me tin faraona/ POly dynato.

κοκκινη κισσα είπε...

giousouroum
απ ότι φαίνεται εσύ και εγώ!!
πάλι καλά.!!

καλό απόγευμα.

kelly alamanou είπε...

Συγνώμη καλή μου..
μπορώ να πω
ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ!
Ακου να μαγειρέψει το κατοικίδιο της!!!!!!!!!!!!

κοκκινη κισσα είπε...

Ροδούλα ,τερατική η Γκαλά.

Ευτυχώς πού η ζωή δεν είναι λογοτεχνία και το αντίθετο!

φιλιά.