Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Ο Κόρακας κι οι Σκίουροι



Μιά φορά κι ένα καιρό ήτανε δυό σκίουροι,ένας αρσενικός και μιά θηλυκιά.Ο Αρσενικός σκίουρος ήτανε της γνώμης ότι το να τοποθετείς τα καρύδια σε σχέδια καλλιτεχνικά έχει πιό πολύ πλάκα από το να τα στοιβάζεις απλώς το ΄να πάνω στ άλλο για να δείς πόσα μπορείς να στοιβάξεις.Η Θηλυκιά επέμενε ότι πρέπει κανείς να στοιβάζει όσο πιό πολλά μπορεί.Ελεγε στόν άντρα της ότι άν παρατούσε τα σχέδια ,θα υπήρχε χωρος στην ευρύχωρη κουφάλα τους για πολύ περισσότερα καρύδια κι εκείνος γρήγορα θα γινότανε ο πλουσιότερος σκίουρος του δάσους.Αυτός όμως δεν της επέτρεπε να ανακατεύεται στην καλλιτεχνία του,'ετσι αυτή λύσσαξε από το κακό της και τόν εγκατέλειψε."θα σε φάει ο κόρακας " του είπε "γιατί είσαι χαμένος και ανίκανος να υπερασπιστείς τον εαυτό σου".Πράγματι δεν είχε φύγει το θηλυκό ούτε τρείς νύχτες ,κι ο φίλος έπρεπε να ντυθεί για μιά συνεστίαση και δεν μπορούσε να βρεί τα μανικετόκουμπά του ,μήτε το πουκαμισό του,μήτε τίς τιράντες του.Γι αυτό δεν μπόρεσε να πάει στη συνεστίαση,ευτυχώς όμως ,γιατί όσοι σκίουροι πήγανε ,δέχτηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν όλοι από ένα κουνάβι.Την άλλη μέρα ο κόρακας άρχισε να στριφογυρίζει έξω από την κουφάλα του σκίουρου περιμένοντας να τόν γραπώσει.Ο κόρακας δεν μπορούσε να μπεί μεσα γιατί η είσοδος ήταν φραγμένη τελείως από άπλυτα ρούχα και βρώμικα πιάτα."θα βγεί για κανά περίπατο μετά το πρωινό και τότε τόν γραπώνω" σκεφτότανε ο κόρακας.Ο σκίουρος όμως κοιμότανε όλη μέρα και όταν ξύπνησε νά πάρει το πρωινό του είχε πέσει πιά το σκοτάδι.Μετά βγήκε έξω να πάρει και λίγο αέρα ,πρίν αρχίσει να δουλεύει ένα καινούργιο σχέδιο.Ο κόρακας βούτηξε κάτω να αρπάξει τόν σκίουρο ,δεν μπορούσε όμως να δεί καλά εξ αιτίας του σκοταδιού ,γιαυτό και βάρεσε το κεφάλι του στό κλαδί ενός σκλήθρου και σκοτώθηκε. Υστερα από λίγες μέρες το θηλυκό ξαναγύρισε κι είδε την τρομακτική ακαταστασία πού μάστιζε το σπίτι.Κατευθύνθηκε πρός το κρεβάτι και ταρακούνησε τόν άντρα της."τι θάκανες χωρίς έμένα?" του πέταξε."Τί θάκανα ,θα συνέχιζα να ζώ,μάλλον" είπε εκείνος."ούτε πέντε μερούλες δεν θα άντεχες",είπε αυτή.Καθάρισε το σπίτι,έκανε τη λάντζα,έβαλε τα άπλυτα για πλύσιμο,και ύστερα έβαλε το σκίουρο να σηκωθεί ,να πλυθεί και να ντυθεί."δε γίνεται να είσαι υγιής ,άμα ξαπλώνεις όλη μέρα και δεν αθλείσαι καθόλου",του είπε.Τόν έβγαλε λοιπόν να περπατήσει λίγο κάτω από τον λαμπερό ήλιο και τούς γράπωσε και τούς σκότωσε αμφότερους ο αδερφός τού κόρακα,κόραξ τι ς ονόματι Μαστραπάς. Επιμύθιον:Νωρίς ύπνος το βράδυ,νωρίς ξύπνημα το πουρνό! ,κάνει τόν άντρα(μόνο?) πλούσιο ,υγιέστατο,νεκρό.!!
ΤΖΕΗΜΣ ΘΕΡΜΠΕΡ Μυθοι για την εποχή μας εκδ.Οδυσσεας

14 σχόλια:

Spyros Vlahos είπε...

Εξαιρετικό αλλά θα έθετα το κέντρο βάρους στις ... συζυγικές σχέσεις

κοκκινη κισσα είπε...

σπύρο

συμφωνώ!

ένας καλλιτέχνης δεν πρέπει να παντρεύεται!!!!Αλλιώς είδες τι παθαίνει.πεθαίνει!


Νάσαι καλά
καλό σαβ/κο!

Utopia είπε...

Xαχα...Πολύ ωραίο!
Παραμύθια για μεγάλους,θα έλεγα!

Καληνύχτα!...:-)))

Fatale είπε...

Γλυκό Παραμύθι ....!!
σίγουρα για όνειρα γλυκά και ανάλαφρα

Καλό βράδυ ...
φιλιά

κοκκινη κισσα είπε...

utopia
για μεγάλους, καί μικρούς,έξυπνους και ζωηρούς! σαν την απίστευτη μυγούλα σου! πού της αφιερώνω και την ρίμα μου για καληνύχτα...

κοκκινη κισσα είπε...

fatale

πράγματι όμορφα αλληγορικό.
τα παραμύθια συντροφεύουν γλυκά..

καληνύχτα!

Keep Dreaming είπε...

Stous mythous vrisketai mazemeni oli i sofia tou kosmou.
Kai oxi mono se autous.
Sta paidika paramythia episis..
Panemorfos o Skiouros tis fwtografias!

Kalimera!

skoinovatis είπε...

Πολύ όμορφο, και η φωτογραφία απίθανη!

Κι όπως λέει ο Τζέημς Θέρμπερ για τα παραμύθια του:
"Δεν βλέπω πως μπορεί να ελπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος πως θα διατηρήσει τα λογικά του, αν δεν λοξοδρομεί κάπου-κάπου σ' αυτά τα μονοπάτια."

Μπράβο και για τις προηγούμενες αναρτήσεις σου!
Καλημέρα κόκκινη κίσσα!!!

κοκκινη κισσα είπε...

ερασιτέχνης

έτσι ακριβώς.

Ξέρεις όταν ο Θέρμπερ μεγάλος πιά σε ηλικία τυφλώθηκε ,δεν παραιτήθηκε της γραφής! αλλά συνέχιζε να υπαγορεύει σε άλλους τίς διασκεδαστικές του ιστορίες.

φιλιά.

κοκκινη κισσα είπε...

καλημέρα σκοινοβάτη!

και πόσο δίκιο είχε!
Πάντα με χιούμορ αντιμετώπιζε την ζωή,για το χιούμορ έλεγε"είναι η αναπόληση σε στιγμές γαλήνης ενός συναισθηματικού χάους" παραφράζοντας μιά αντίστοιχη ρήση για την ποίηση.

φιλιά.

μαριάννα είπε...

Καλάααα... Τί να πω; Όλα τα λεφτά το ποστ! Ο Θέρμπερ φανταστικός, το ομολογούν όλοι. Ο συγκεκριμένος μύθος απίθανος! Ας τον καλλιτέχνη ήσυχο κυρά μου, να ζήσει αλήτικα όπως γουστάρει να μην τον πάρει ο κόρακας! :)))) Πήγε ντε και καλά να τον νοικοκυρέψει! Πόση αλήθεια δεν κρύβουν αυτοί οι μύθοι, όμως! Δεσμεύσεις και κανόνες στα ελεύθερα πνεύματα, δεν κολλάνε. Τα σκοτώνουν.
Η φωτό δε, ότι να πω είναι λίγο... ;)

Σε φιλώ! Κι ευχαριστούμε για τα τόσα όμορφα που μας χαρίζεις!

κοκκινη κισσα είπε...

καλησπέρα Μαριάννα μου,
το τίμημα της ελευθερίας μεγάλο ,αλλά και το τίμημα της δεσμευσης εδώ, ακόμα μεγαλύτερο!!

φιλιά πολλά.

Γιωργος Κεντρωτης είπε...

Έλαβα το βιβλίο. Όπως θα είδες το "κρέμασα" ήδη. Σ' ευχαριστώ πολύ.

κοκκινη κισσα είπε...

γιωργος κεντρωτής

η τιμή είναι δική μου
και το ευχαριστώ!

καλό βράδυ.