Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Le Havre του Ακι Καουρισμάκι



Το Λιμάνι της Χάβρης  (2011)-Le Havre

Σκηνοθεσία:  Ακι  Καουρισμάκι 

Παίζουν: Αντρέ Βίλμς,Κάτι Ούτινεν,Ζαν Πιέρ Νταρουσέν,
Μπλοντίν Μιγκέλ,Ελίνα Σάλο,Εβελίν Ντιντί ,κά.

Χώρα :Φιλανδία ,Γαλλία,Γερμανία

Ο Μαρσέλ Μάρξ μποέμ «αποτυχημένος» συγγραφέας στο Παρίσι ,εχει αποσυρθεί στο λιμάνι της Χάβρης στην Νορμανδία  όπου ζεί  λουστράροντας παπούτσια .
Μιά  μέρα ένα ακόμη φορτίο  παράνομων λαθρομεταναστών θα πέσει στα χέρια της αστυνομίας  και ενας   έφηβος  Αφρικάνος λαθρομετανάστης ο Ιντρισα, θα καταφέρει να ξεφύγει.
Ο Μαρσέλ Μάρξ  (τον υποδύεται ο Αντρέ Βίλμς)θα τον συναντήσει  τυχαία ,θα τον περιθάλψει  και παρά την ασφυκτική αναζήτηση της αστυνομίας θα κινητοποιήσει μια ολόκληρη μικροκοινωνία ανθρώπων με στόχο να τον προστατεύσει και να τον βοηθήσει να ταξιδέψει  στο Λονδίνο για να συναντήσει την μητέρα του.
Αυτή με δυό λόγια είναι η υπόθεση της τελευταίας ταινίας του Ακι Καουρισμάκι που είχα την χαρά να δώ πρόσφατα.
Ο Καουρισμάκι ασχολείται και εδώ  όπως και σε προηγούμενες ταινίες του με ανθρώπους του περιθωρίου,άστεγους,φτωχούς,μετανάστες μεροκαματιάρηδες.
Εκεί στις παρυφές της πόλης στήνει το σινεμά του με απλότητα και ανθρωπιά.
Η ποιητική  κινηματογραφική  γραφή  του  εξορίζει το Κακό από τον κόσμο των ηρώων του.
Μια πολύχρωμη παλέτα αισθημάτων αλληλεγγύης,γενναιοδωρίας,ευγένειας και ανιδιοτέλειας  ακουμπά σε μια  εξίσου πολύχρωμη  σκηνογραφία-φωτογραφία που παραπέμπει στην δεκαετία του 50 .
Η ταινία του  διανθισμένη με ροκ εντ ρόλ και μπλούζ ήχους  και επιρροές από Μπρεσόν,Τατί και Μελβίλ  εξελίσσεται σε ένα γοητευτικό παραμύθι όπου οι ήρωες ενεργούν με γνώμονα την καλοσύνη γι αυτό και στο βλέμμα μας φαντάζουν παράξενα αποστασιοποιημένοι.
Ταινία τρυφερή ,ουσιαστική, ανθρώπινη.

Ένα μικρό αριστούργημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: