Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

η τέχνη της απώλειας





Ελίζαμπεθ Μπίσοπ
(1911-1979)
Την τέχνη της απώλειας εύκολα τη μαθαίνεις.
Τόσο πολλά μοιάζουν να θέλουν να χαθούν
που η απώλειά τους δεν είναι καμιά καταστροφή.

Να χάνεις κάτι κάθε μέρα. Να δέχεσαι τη σύγχυση
για τα κλειδιά της ξώπορτας που έχασες, για τη χαμένη ώρα.
Την τέχνη της απώλειας εύκολα τη μαθαίνεις.

Έπειτα να εξασκηθείς χάνοντας περισσότερα, χάνοντας γρηγορότερα:
τόπους και ονόματα και όπου λογάριαζες να ταξιδέψεις.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν φέρνει την καταστροφή.

Έχασα το ρολόι της μητέρας. Και να! πάει και το τελευταίο,
ή, προτελευταίο από τρία αγαπημένα σπίτια.
Την τέχνη της απώλειας εύκολα τη μαθαίνεις.

Έχασα δυο ωραίες πόλεις. Και κάποια βασίλεια,
πιο αχανή, που είχα, δυο ποταμούς, μια ήπειρο.
Μου λείπουν, αλλά δεν ήταν μια καταστροφή.

---Ακόμα και η δική σου απώλεια (η εύθυμη φωνή,
το χάδι που αγαπώ) δεν θα πω ψέματα. Είναι προφανές πως τελικά
την τέχνη της απώλειας εύκολα τη μαθαίνεις
αν και μπορεί να μοιάζει σαν (γράψ’ το!) σαν καταστροφή.


Μετάφραση : Κλαίρη Σωτηριάδου

4 σχόλια:

Γιώργος Πρίμπας είπε...

Έφη καλησπέρα,
νομίζω πως μεταξύ του «δε θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει δίλημμα αν η επιλογή μου σέβεται την ηθική και τις αξίες της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος.»
και του «τα πεπραγμένα του πρωθυπουργού μας -που δεν μας επιτρέπει κρίσεις»
υπάρχει τεράστια απόσταση, κάτι που επίσης προκύπτει και από τη χθεσινή του συνέντευξη.
ΞΕΡΩ τι με περιμένει και δεν το θέλω καθόλου.
παρ’ όλα αυτά:
http://pribas.blogspot.gr/2015/07/blog-post_15.html

κοκκινη κισσα είπε...

Γιώργο μου καλησπέρα ..χαίρομαι που τα ξανα λεμε, εστω και κάτω απο αυτές τις δύσκολες για όλους μας συνθήκες..Οι απόψεις μου βρίσκονται δημοσιευμένες στις προηγούμενες αναρτήσεις..δημοσίευσα ολόκληρο το απόσπασμα της ομιλίας, για να μην κατηγορηθώ για στρεψοδικία!!Η ηθική και οι αξίες της Αριστεράς δεν είναι μονοπώλιο κανενός ..ειχα πάντα την άποψη .οτι δεν είμαστε τίποτα περισσότερο απο τις πράξεις μας..οσο δύσκολες και εαν είναι οι συνθήκες..ο καθένας σε αυτές τις οριακές στιγμές πράττει και κρίνει κατά συνείδηση με το δικαίωμα φυσικά του λάθους..ενας λόγος παραπάνω εαν αυτός είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας..οι εξελίξεις τρέχουν..θα δούμε...ηδη τα λάθη είναι πάρα πολλά και οι ευθύνες θα καταλογιστούν..Η Ιστορία και το αίμα των αγωνιστών της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο είδος
..το ίδιο βέβαια και το μέλλον της πατρίδας μας..καλή δύναμη σε ολους μας..κοινή γαρ η μοίρα !!!

Γιώργος Πρίμπας είπε...

Έφη μου καλημέρα.
Βασικά έχουμε πόλεμο:
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/978112/ipa-nea-ereuna-se-baros-tis-deutsche-bank-gia-ksepluma-xrimatos
κι εμείς επιπλέον είμαστε το δέντρο να το βλέπει η γερμανική και όχι μόνο κοινή γνώμη και να μην βλέπει το δάσος.
Αυτή τη στιγμή αυτό που μετράει είναι να μην επιτρέψουμε τη διάλυσή μας και, πέρα από ιδεολογικούς προσδιορισμούς, ο Τσίπρας με 4-5 σωστούς συμβούλους, και παρά τα σοβαρά λάθη που γίνανε τις τελευταίες βδομάδες, είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει όραμα και να πετύχει πράγματα σε βάθος χρόνου. Οι της αριστερής πλατφόρμας αποδείχθηκαν πολύ λίγοι και σχεδόν τυφλοί στο τι παίζει και το σημαντικότερο δημιούργησαν πρόβλημα ενότητας τη στιγμή ακριβώς που δεν χρειαζόταν. Ο Καμένος για παράδειγμα αποδείχθηκε πολύ πιο αξιόπιστος και συνεργάσιμος βλέποντας τι παίζει όταν μέχρι προχθές είχε πολύ πιο ακραία ρητορική.
Ας καταλάβουν οι άνθρωποι το που βρίσκονται και ότι εδώ που βρίσκονται οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να γίνουν ΣΥΝΕΠΕΙΣ.
------------------

από τον πάντα επίκαιρο Μπρέχτ:

Ο κ. Koyner και η συνέπεια.
Μια μέρα ο κ. Koyner ρώτησε ένα φίλο του τούτο:
Εδώ και λίγο καιρό κάνω παρέα μ’ έναν άνθρωπο που μένει σ’ ένα σπίτι απέναντι στο δικό μου. Τώρα πια δεν έχω όρεξη να κάνω παρέα μαζί του. Ωστόσο δε μου λείπει μοναχά ο λόγος να κάνω παρέα, μα και η αιτία για να διακόψω. Τελευταία, όμως, ανακάλυψα πως όταν πριν από λίγο καιρό αγόρασε το σπίτι που ως τότε το ‘χε νοικιασμένο, έβαλε αμέσως να κόψουν μια δαμασκηνιά μπροστά στο παράθυρό του, γιατί λέει του ‘κοβε το φως, μολονότι τα δαμάσκηνα δεν είχαν ωριμάσει ακόμα. Να το πάρω λοιπόν αυτό σαν αιτία για να μην κάνουμε παρέα ή να διακόψω μια και καλή τις σχέσεις μαζί του;
Μετά από λίγες μέρες ο κ. Koyner είπε στο φίλο του:
Ξέρεις, τελικά έκοψα τις σχέσεις με τον τύπο. Σκέψου ότι πριν από μερικούς μήνες είχε κιόλας ζητήσει από τον τότε ιδιοχτήτη του σπιτιού να κόψει το δέντρο που του ‘κοβε το φως, μα εκείνος αρνήθηκε να το κάνει γιατί ήθελε να μαζέψει τα δαμάσκηνα. Και τώρα που ο γνωστός μου αγόρασε το σπίτι βάζει στ’ αλήθεια να κόψουν το δέντρο που ήταν ακόμα γεμάτο άγουρα δαμάσκηνα!
Έκοψα λοιπόν τις σχέσεις μαζί του γιατί η συμπεριφορά του δεν είχε συνέπεια!

κοκκινη κισσα είπε...

Γιώργο μου σε ευχαριστώ για το εξαίρετο απόσπασμα του Μπρέχτ..κατανοώ την αγωνία σου και την συμμερίζομαι ..εχω εντελώς διαφορετική άποψη χωρίς να είμαι μέλος της αριστερής πλατφόρμας.την εχω αναπτύξει στην προπροηγούμενη ανάρτησή μου..δεν πιστεύω στην Αριστερά αν θέλεις με νεοφιλελευθερο προσανατολισμό και πολιτική..η ενσωματωση της στο σύστημα και η υπηρέτηση αυτης της βαρβαρότητας ακυρώνει την υποστασή της και την μετατρέπει στον χειρότερο και πιο επικίνδυνο υποστηρικτή του διεφθαρμένου καπιταλιστικού συστήματος.Δεν πρόκειται ποτέ απο ιδεολογία να στηρίξω αριστερές απολύσεις,αριστερες μειώσεις μισθών,αριστερή λιτότητα,αριστερή ύφεση,αριστερή εν τέλει προδοσία σε ιδεολογίες και ιδανικά.Ας εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές οι νεοφιλελεύθεροι που αρμόζει και στην ιδεολογία τους.Η ενσωμάτωση της Αριστεράς στην μνημονιακή λογική της στερεί την υπόστασή της ..αλλά και οποιαδήποτε μελλοντική ελπίδα θα μπορούσε αυτή η υπόσταση να υπόσχεται.Νάσαι καλά ..χαίρομαι για την ανταλλαγή και το μοίρασμα αυτής της αγωνίας..